Intervju med Anders Carlberg. VD för Fryshuset.

Det är alltid spännande att träffa "allas vår fader" Anders Carlberg. Hela hans gestalt utstrålar en ungdomlighet och en övertygelse om att bara vi bryr oss om varandra, och erkänner att vi är olika och därför unika, kan vi bättre förstå oss själva och de andra.

Stoppagatuvåldet.nu  träffade honom och ställde några frågor:

Vad gör ni för att motverka gatuvåldet?
Vi jobbar i Stockholms, Göteborgs och Malmös svåraste förorter, i Rosengård, Bergsjön, Angered, Kista, mm. Vi jobbar även i tunnelbanan och vid pendeltågstrafiken, för att göra det tryggare när man ska hem.

Har du stött på våldet på nära håll?
Jag har varit med i en mängd bråk, när jag var ung och nu när jag är äldre.

Förekom det mycket bråk när du var ung?
Det förekom en del bråk där jag växte upp i, vid Gubbängs-trakterna och Hökarängen, men nu har stöket spridit sig till alla förorter, inte bara där utan till innerstan också.

Hur gör ni för att förebygga våldet?
Främsta skälet till att man är våldsam och sugen på bråk är oftast att man hade en taskig uppväxt. 14% av alla barn som har problem är uppväxta med missbrukare till föräldrar, och det spelar ingen roll vilken förort man är ifrån, utan detta är en demokratisk sjukdom. De växte upp alltså utan bra förälder. Då försöker dessa barn söka sig efter en identitet, där de oftast drar till olika gäng som har våld som sitt tema.

Vad är alternativet?
Enda lösningen är att de istället ska söka sig till olika föreningar, t ex idrottsföreningar, där man håller på med sport, eller olika musikrelaterade saker. Det finns en benägenhet hos ungdomar att söka sig till gäng, speciellt killar. Det var så scouterna började.

Så du tror alltså, att gatuvåldet beror på barnens uppväxt?
Gängtillhörigheten spelar roll. Alla tillhör ju ett gäng och ungdomarna blir trygga av gängen. Det är oftast så att om gängen styrs av destruktive ledare, oftast äldre personer, blir man mer intresserad av att vara med. Då känner man sig som en i gänget och lär sig att lösa konflikter med våld.

Hur skulle du reagera under en pågående misshandel?
Jag skulle göra en kalkylerad riskbedömning om vad jag skulle göra. Men jag skulle nog alltid ingripa, antigen fysiskt för att stoppa dem eller slå 112 direkt.

Är du rädd för att gå ut på kvällarna?
Jag är vaksam naturligtvis, vart jag rör mig någonstans, vilka kretsar och så vidare.  Eftersom jag jobbar med det här varje dag, vet jag vart man inte ska röra sig sent på kvällarna.

När började du engagera dig mot våldet/för ungdomarna? Vad ville du förändra?
1984 började jag, men det var 1986 på fullt allvar. Det var med anledning av två stycken mord, där skinnskallar var inblandade. Det ena var mordet på Ronnie Landin (Nickstabadet i södra Stockholm, midsommarafton den 20 juni 1986). Jag blev då vidtalad av Ingvar Carlsson, dåvarande statsminister, som frågade mig om jag vill jobba med de frågorna. Och då träffade jag en polisman Arne Danner, som var ansvarig för Lugna Gatan.
Men djupast sett var det för att jag själv vuxit upp i en förort, där våld förekom, så att man hade en slags insyn på det hela.

Alexis Appelgren Gougoulakis intervjuade Anders Carlberg den 27 januari 2008.
Intervju - Petter
Stoppa gatuvåldet har intervjuat artisten Petter om vad han tycker om gatuvåldet.
 
Intervju - Anders Carlberg
Stoppagatuvåldet.nu har träffat Anders Carlberg och ställt några frågor. Se vad Anders har att säga om gatuvåldet här.
 
Intervju - Alex Schulman
Vi har ställt några frågor till Alex Schulman om hans erfarenheter av gatuvåldet.
Se vad han svarade här.
Webbplatsen är producerad av Tankbar och baseras på publiceringsverktyget TB-Server.