Stoppa Gatuvåldet On Tour på Medborgarplatsen

Utanför husbilen kunde man sitta och värma sig och snacka med andra ungdomar och vuxna
 
Uppskattad premiär för Stoppa Gatuvåldet- on tour!

Valborg är en av de våldsammaste kvällarna under året. Stoppa Gatuvåldet fanns på plats på Medborgarplatsen i Stockholm för att prata med ungdomar och erbjuda en oas i storstaden.

Valborgsmässoafton. Den ursprungligen fornnordiska vårhögtiden är år 2009 en kväll av fylla och stök. Var tredje ungdom kommer att bli berusad. Helgen ligger tillsammans med Lucia i topp på listan över dagar då kvinnor och barn 7-14 år, utsätts för misshandel.

Polisen storsatsar genom att hälla ut ungdomars sprit och finnas tillgänglig i parker och på gator. Men det finns även civila åtgärder.

Stoppa gatuvåldet har parkerat sin buss på Medborgarplatsen i Stockholm, den första etappen i en turné mot gatuvåldet. I tältet intill finns det kuddar, filtar, gratis dricka och godis. Neutrala färger signalerar trygghet, och står i kontrast till den bråkiga miljön utanför. Alla är välkomna att komma in under kvällen för att koppla av.

Många kommer fram för att prata med oss som är på plats.

- Det är skönt att det finns ett mysigt ställe att hänga på, säger Isaac, 16, från Nacka. Han tar det lugnt ikväll, och är inte orolig över våldet. Men hans kompisar är på fest, en bråkigare miljö.

-Det är klart att fester oftast är trevliga, men det händer ju att det blir våldsamt. Jag har varit med om att en kille blev utslängd från ett fönster vid ett bråk, säger Isaac.

Ingrid Bengtsson, 17, är också glad över att det finns en plats att vara på under kvällen. Men i Alvik där hon bor, är hon försiktigare.

- Jag är inte orolig om vi är många ute tillsammans. Man borde kunna gå ut själv, men jag vet ju vad som kan hända då. Jag går aldrig ut ensam, säger Ingrid.

En annan som besöker tältet för att prata om gatuvåld är Alex, 21, från Södermalm.

- Jag märkte av gatuvåldet nyss, på Göta Ark". Alex berättar om hur han blev slagen av några Hammarbyfans? därför att han själv hejade på Hammarby. De tyckte inte att jag hörde till Bajen trots att jag bor på Söder, bara för att jag är svartskalle. Det är tuffare att vara svartskalle, säger Alex till Stoppa Gatuvåldet. Han fortsätter,

- Ni svenskar kommer lättare in på krogen och hamnar inte i bråk lika ofta. Alex tycker att de ledande politikerna har ett ansvar, och att det har blivit sämre under den nuvarande regeringen.

Runt Stoppa Gatuvåldets tält märks dock inget våld. Kvällen flyter på bra, och många ungdomar kommer fram och tackar för att det finns en plats att koppla av på.

"Hyfsad Valborg utan grövre våld", meddelar polisen när helgen är över. Men frågan är om det verkligen borde betraktas som en "lugn" kväll. I Göteborg har sex personer gripits för misshandel och 17 underåriga tagits in för fylleri. Polisen har avlossat varningsskott i Barkarby i Stockholm, och mellan kl. 22.00 och 07.00 tog Skånepolisen emot 450 larm.

Stoppa Gatuvåldet kommer att fortsätta sin turné med bussen under helgerna. "Vi erbjuder inget mirakel som kommer att stoppa våldet. Men vi tror starkt på att vara där på plats för unga när det händer", säger Anton Abele, initiativtagare till Stoppa Gatuvåldet. "Vi kan inte bara ge upp. Det är vår trygghet det handlar om".

Jonatan Loxdal

Tipsa en vän