Bandet Royal Madness                                                       Frida Sundén är projektansvarig för
                                                                                                                 "Väsby är vår plats - inte våldets plats",

Välbesökt manifestation mot våld lockade band och föreläsare 


Problemet med det ökade oprovocerade våldet i Sverige stannar inte innanför tullarna. I de kringliggande kommunerna, och självklart i resterande delar av landet är detta ett lika stort bekymmer. I Upplands Väsby norr om Stockholm har ett antal uppmärksammade våldsdåd lett till en manifestation mot våld - organiserad och genomförd av ungdomar.

Frida Sundén är projektansvarig för "Väsby är vår plats - inte våldets plats", ett passande namn för hur många unga känner och tycker inför våldet i samhället. Manifestationen som hölls i kulturhuset i Upplands Väsby var fullspäckad med föreläsare men också band som bjöd på uppskattad underhållning. Alla intäkter gick till just Stoppa Gatuvåldet, och Anton Abele var inbjuden för att föreläsa.

Några som också följde manifestationen på plats var Stockholmsbaserade bandet "Royal Madness" som med sin överenergiska rock för tankarna till både The Hives och vissa mer eller mindre subtila influenser av Korn. De bjöd på ett svettigt framträdande där mellansnacket präglades av humor blandat med allvar. Innan bandets spelning som visade på varför den trådlösa micken i huvudtaget ens uppfunnits, diskuterade killarna uppkomsten till det ökade gatuvåldet.

- Man är ute en lördagskväll med tre folköl och det enda man får göra är att springa ifrån föräldragrupper och poliser så är det klart att det bidrar till frustation, berättar de samtidigt som de lägger över en stor del av ansvaret på media och filmindustrins uppviglade skildringar.

- Media är helt klart den största boven, den har bland annat förstört hela USA och skrämt befolkningen, hävdar Mattias Johansson som spelar gitarr i bandet.

Ismail Malikov som spelar trummor i Royal Madness håller med och tycker att musik som lösning på våldsproblemen i samhället får alldeles för lite uppmärksamhet.

- Det finns en allmän uppfattning om att musik inte leder någonstans, inte ens till bra kondition som inom sporten, men där kunde man inte ha mer fel, säger han och poängterar att bara upplevelsen att stå på scen bidrar till självförtroende och en positiv känsla.

Royal Madness tackade först nej till att spela på denna manifestation, men det var innan man förstod syftet. Förutom att göra en god gärning var spelningen också ett genrep innan en liten miniturné där de kommer spela i Norrköping och Halmstad.

- Sen är det ju alltid jäkligt kul att spela inför så mycket poliser, skämtar sångaren Christian Rimmerfeldt och syftar på den något blåklädda publiken.

- Det är ju bra att de är här och stävjar våldet, inte bra om det skulle bli bråk på galan liksom, säger han och får ett instämmande skratt från resterande medlemmar.

Royal Madness har nyligen värvat en ny gitarrist vid namn Giuseppe De Lecce som bara repat med bandet åtta gånger, men den nya konstellationen gjorde ett starkt framträdande trots usel medhörning och relativt likgiltiga ljudtekniker. Under en av de åtta låtar som revs av på under tjugo minuter spelade sångaren Christian Rimmerfeldt barfota, med vackert svartmålade tånaglar.

- Ta av er skorna för våldet! Förut räckte det med att sänka någon med ett slag men nu måste man hoppa på personen efteråt innan man är nöjd, så ta av er skorna, uppmanade bandet, förhoppningsvis utan att syfta på att sparkar blir mjukare utan skor.

Bandet har själva upplevt våldet på nära håll, också när de stått på scen. De tycker att det är läskigt hur låg toleransnivån är hos vissa personer. Vid en spelning som bandet gjorde på en festival fick de en ölflaska kastad mot scen bara för att en av låtarna innehöll frasen "We are homo", något någon i publiken uppenbarligen fann provocerande.

- Vi spelade på en Slitzfest vid ett tillfälle och när vi kom ut väntade ett gäng utanför och kastade flaskor och misshandlade vår bil. De gillade inte Stockholmare tydligen, berättar basisten Anders Persson.

Anders Persson tror dock på konceptet med manifestationer mot våld, samt att utöva ett aktivt civilkurage när man märket att något inte står rätt till.

- Har vi bara hjälpt en person genom att spela här ikväll så är vi nöjda, avslutar bandet klämkäckt.

 JOAKIM CARLSON

Tipsa en vän